Nagoyaprotokollet och EU ABS-förordningen
Responsible organisation
2017 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]
Nagoyaprotokollet är ett internationellt avtal om genetiska resurser och tillhörandetraditionella kunskaper. Protokollet reglerar hur den genetiska resursen inhämtas, hur den används inom forskning och produktutveckling samt hur vinster från användningen fördelas.
Nagoyaprotokollet, som är juridiskt bindande och trädde i kraft den 12 oktober 2014, ger en rättslig ram för ”rättvis fördelning av nyttan som uppstår vid utnyttjande av genetiska resurser”. Syftet är att skapa en större rättssäkerhet för både det land som tillhandahåller resurserna och användare av dessa.
Biologisk mångfald är en global tillgång med ett enormt värde för nuvarande och kommande generationer. Att bevara och forska på biologisk mångfald är viktigt, inte bara av miljömässiga skäl. Användandet av genetiska resurser har ett betydande ekonomiskt och socialt värde som grund för utvecklingen av produkter och tillämpningar inom hälsa, jordbruk, växtförädling och bioteknik.
ABS (Access and Benefit-Sharing) är en princip som förankrats i både Konventionen om biologisk mångfald (CBD) och Nagoyaprotokollet. Den syftar till att skapa incitament för skydd och hållbart nyttjande av den biologiska mångfalden. I det här sammanhanget innebär ABS en rimlig och rättvis fördelning av den nytta som uppstår vid användningen av genetiska resurser och traditionella kunskaper.
Place, publisher, year, edition, pages
Stockholm: Naturvårdsverket, 2017. , p. 16
Keywords [sv]
Internationellt avtal, genetiska resurser, traditionella kunskaper, forskning, produktutveckling, juridiskt bindande, rättvis fördelning, rättssäkerhet, växtförädling, bioteknik, ABS, CBD
National Category
Environmental Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:naturvardsverket:diva-8362ISBN: 978-91-620-8792-0 (print)OAI: oai:DiVA.org:naturvardsverket-8362DiVA, id: diva2:1397067
2020-02-272020-02-272020-02-27