Regional plan för infrastuktur för elfordon och förnybara drivmedel: Kronobergs län Rapport 2019-12-18
2019 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]
Sverige har som mål att vara klimatneutralt senast år 2045. Transporterna står för en stor del av våra klimatpåverkande utsläpp nationellt och regionalt. Inom transportsektorn ska utsläppen minska med 70 procent till år 2030 jämfört med år 2010 – ett av de mest ambitiösa klimatmålen i världen. För att nå målet är samhället i behov en snabb övergång till förnybara drivmedel inom transportsektorn. Omställningen kräver engagemang, innovationer och handlingskraft från samhällets alla berörda aktörer. För att nå målet kommer det behövas flera förnybara drivmedel inom den nuvarande och framtida fordonsflottan. En väl fungerande publik infrastruktur för förnybara drivmedel med god geografisk täckning är därför en helt avgörande förutsättning för omställningen till en fossilfri fordonspark.
Denna plan är en del av Länsstyrelsens regleringsbrevsuppdrag 3.19 för budgetåren 2018 och 2019. Uppdraget har genomförts i dialog med Länsstyrelserna, Energimyndigheten och Trafikverket, länets kommuner, Region Kronoberg, Energikontor sydost, Miljöfordon Sverige, Småländska bränslen, Eon samt Bee Charging. Samverkan kring framtagande av planen har skett med närliggande länsstyrelser i Blekinge, Kalmar och Jönköpings län.
I utredningen ”Strategisk plan för transportsektorns omställning till fossilfrihet” har sex nationella myndigheter lagt fram ett antal förslag kring insatser som behövs för transportsektorns omställning. Enligt utredningen står omställning till fossilfrihet på tre ben – ett mer transporteffektivt samhälle, energieffektiva och fossilfria fordon samt högre andel förnybara drivmedel.
Med transporteffektivt samhälle menas att transportarbetet med personbil, lastbil och flyg ska minska. Detta kan ske genom att transporter överflyttas till mer ener-gieffektiva trafikslag, kortas eller ersättas helt. Energieffektiva och fossilfria fordon fås genom att ställa krav på nya fordons koldioxidutsläpp. Högre andel förnybara drivmedel realiseras i en kombination av insatser inom produktion distribut-ion och användning.
I utredningen lämnades förslag om upprättande av regionala planer till stöd för in-frastruktur för förnybara drivmedel (förslag och åtaganden 2.1.10).
Abstract [sv]
Det främsta syftet med denna regionala plan är att den ska fungera som vägledning i arbetet med att bygga ut infrastruktur i form av tankstationer för förnybara drivmedel samt laddstationer för elfordon. Den regionala planen pekar ut vilken etablering som behövs för att tillgängliggöra förnybara drivmedel på en tillfredställande nivå i hela Kronobergs län. Planen anger inriktningar för hur offentliga aktörer kan stimulera ett ökat användande av befintlig infrastruktur och planera för nya etableringar. Planen ger vägledning både vad gäller behov av antal tank- och laddstationer för olika förnybara drivmedel, samt lämplig lokalisering av dessa på översiktlig nivå. Kommuner kommer kunna ha stöd av planen i det löpande fysiska planeringsarbetet med översiktsplaner, detaljplaner och områdesbestämmel-ser. Planen ger förslag till insatser som krävs för att den planerade infrastrukturen ska kunna komma på plats. Den regionala planen för infrastruktur för elfordon och förnybara drivmedel ska även vara styrande i Länsstyrelsens bedömningar av transportåtgärder som omfattas av planen.
Då mycket händer vad gäller utveckling av fordon, drivmedel och styrmedel bör planen följas upp och revideras med jämna mellanrum. Ett digitalt kartunderlag har därför utformats så att den enkelt ska kunna uppdateras och revideras.
Place, publisher, year, edition, pages
Växjö, 2019. , p. 31
Series
Meddelande / Länsstyrelsen i Kronobergs län, ISSN 1103-8209
Keywords [sv]
transporter, klimatneutralt, fossilfrihet, förnybara drivmedel, energieffektivitet, el, transportsektorn, klimatneutralt samhälle, klimatmål
National Category
Environmental Sciences
Research subject
Miljömålsprojekt; Environmental Objectives, Reduced Climate Impact
Identifiers
URN: urn:nbn:se:naturvardsverket:diva-8307OAI: oai:DiVA.org:naturvardsverket-8307DiVA, id: diva2:1389182
2020-01-292020-01-292020-02-03Bibliographically approved