Mer behöver göras för att nå miljömålen
Den fördjupade utvärderingen av miljömålen visar en positiv utveckling när det gäller bland annat luftkvalitet och försurning. På andra viktiga områden, bland annat ekosystemens återhämtning och bevarandet av biologisk mångfald, går utvecklingen åt fel håll. De styrmedel och åtgärder som behövs för att nå miljömålen kommer inte att finnas på plats till år 2020. Utsläppen av växthsgaser behöver minska i snabbare takt, de ekologiska sambanden i landskapet behöver stärkas, och spridningen av farliga ämnen behöver minska.
En sammanhållen politik för en hållbar utveckling
Miljömålen definierar den ekologiska dimensionen av FN:s globala hållbarhetsmål på det nationella planet. Det finns starka kopplingar och synergier mellan ekologisk och social hållbarhet. Regeringens styrning behöver tydligare än idag ta sin utgångspunkt i en sammanhållen politik där ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet integreras.
Sverige kan påverka den globala utvecklingen
Dagens miljöutmaningar är till stora delar gränsöverskridande och många av Sveriges miljöproblem kan inte lösas inom landet. Viktiga frågor för Sverige är bland annat att stärka EU:s klimatpolitik och öka takten i arbetet för att hejda förlusten av biologisk mångfald. Sverige bör också ta en ledande roll i genomförandet av Baselkonventionen om gränsöverskridande handel med avfall.
Förbättra styrningen mot miljömålen
Det finns flera orsaker till att det är svårt att utforma en effektiv miljöpolitik. Dit hör bland annat osäkerheter och risker, målkonflikter och bristande nationell rådighet. För att förbättra styrningen mot miljömålen föreslår Naturvårdsverket bland annat fler tidiga och breda samhällsekonomiska konsekvensanalyser, översyn av subventioner för att minska deras negativa miljöpåverkan, analys av incitament och styrmedel för ett långsiktigt hållbart skogsbruk och en vässad miljöbalk med stärkt tillämpning.
Prioritera klimat och biologisk mångfald
Klimatförändringarna och utarmningen av den biologiska mångfalden är två områden där det behövs snabba och kraftfulla insatser för att vända den negativa utvecklingen i miljön. Naturvårdsverket bedömer att det finns flera starka skäl att prioritera dessa områden i miljöpolitiken under de kommande åren.7
Minska konsumtionens miljöpåverkan
Sveriges konsumtion av bland annat flygresor, livsmedel, palmolja, elektronik och textilier har stor miljö- och hälsopåverkan, varav en mycket stor del sker i andra länder. Sverige har ett ansvar för de miljöproblem vår konsumtion skapar, oavsett var i världen de uppstår. Att utveckla effektiva styrmedel för att minska konsumtionens miljöpåverkan är en mycket viktig del i arbetet för att nå miljömålen.
Det offentliga behöver gå före
Den offentliga sektorn har ett mycket stort ansvar att hantera sin egen miljöpåverkan på ett föredömligt sätt genom att ställa höga miljökrav inom sina verksamheter, i sina investeringar, sina upphandlingar och för sina resor. I flera fall kan detta också innebära att innovativa lösningar får möjlighet att prövas och göras tillgängliga för övriga delar av samhället.
Ta fram fler etappmål för att visa vägen
Etappmålen fyller en viktig funktion i miljömålssystemet genom att konkretisera riktningen och takten i arbetet för att nå miljömålen. Naturvårdsverket anser att regeringen bör överväga att bygga ut systemet med etappmål och föreslår nya etappmål för bland annat kommunalt avfall och minskat matavfall. Vi föreslår också områden där vi anser att nya etappmål bör utredas, bland annat hyggesfritt skogsbruk, ökad konnektivitet och minskade utsläpp av förorenade ämnen.
Förslag från myndigheter i samverkan
Förutom Naturvårdsverket har 25 nationella myndigheter samt länsstyrelserna ett tydligt utpekat ansvar för att bidra till att miljömålen nås. Vi har bjudit in dessa myndigheter till samverkan för att ta fram förslag till åtgärder och styrmedel. I rapportens andra del presenteras 18 förslag från myndigheter i samverkan. Sam-verkan har skett inom följande teman, som utgår från de globala hållbarhetsmålen:
- Hållbara städer och samhällen
- Hållbart näringsliv, innovation och infrastruktur
- Hållbar konsumtion och produktion
- Bekämpa klimatförändringen
- Hav och vatten
- Ekosystem och biologisk mångfald
Utvärdering av miljömålen
I rapportens sista del beskrivs förutsättningarna att nå generationsmålet, vart och ett av miljökvalitetsmålen samt etappmålen.
Stockholm: Naturvårdsverket, 2019. , p. 142