Underlag till handlingsplan för grön infrastruktur i Gotlands län: Del A - Bakgrund och sammanhang,Del B - Regionala förutsättningar,Del C - Fokusområden
2018 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]
Gotlands landskap är unikt. I länet finns en oerhörd mångfald av djur, växter, natur- och kulturmiljöer som inte går att finna någon annan motsvarighet till i Sverige. Den kalkrika berggrunden, den geografiska placeringen som en ö i Östersjön och det milda klimatet, liksom öns rika historia, har alla bidragit till en rik biologisk mångfald, ett högt antal endemiska arter och unika naturupplevelser.
Regeringen har gett alla län i uppdrag att lägga grunden för ett sektorsövergripande arbete för en fungerande grön infrastruktur i landskapet. En fungerande grön infrastruktur utgörs av ekologiskt fungerande nätverk av livsmiljöer, processer och strukturer på land och i vatten. Att arbeta med grön infrastruktur innebär attta ett helhetsgrepp om naturvårdsfrågorna och ha ett landskapsperspektiv vid fysisk planering, exploatering, pågående mark- och vattenanvändning och i naturvårdsarbetet. Genom att arbeta för grön infrastru ktur kan ekosystemtjä nster som är viktiga för samhället förstärkas och bevaras. På så sätt kan samhället rusta sig inför kommande effekter av klimatförändringar såsom värmebölja och torka, samtidigt som Gotlands invånare får en god tillgänglighet till både naturområden och friluftsliv.
På Gotland har vi vaIt att fokusera arbetet i grön infrastru ktur på fyra fokusom råden, varav tre är naturområden och det fjärde är sociaIt. Gemensamt för de fyra fokusom rådena är att de alla är viktiga för Gotlands framtid, tillväxt och utveckling. De har alla fyra unika värden som till viss del bara finns på Gotland, samtidigt som de producerar viktiga ekosystemtjänster som samhället behöver. De fyra fokusområdena är också områden som alla behöver särskild uppmärksamhet för att kunna ta vara på, behålla och utveckla de värden och tjänster som de erbjuder. Syftet med detta underlag till handlingsplan är att det ska utgöra en kunskapsplattform som det framtida arbetet med grön infrastru ktur kan utgå ifrån.
Place, publisher, year, edition, pages
Visby, 2018. , p. 174 (tre delar)
Series
Rapporter om natur och miljö, ISSN 1653-7041 ; 2018:19
Keywords [sv]
Grön infrastruktur, Gotland, ekologi, livsmiljöer, landskapsperspektiv, fysisk planering, exploatering
National Category
Earth and Related Environmental Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:naturvardsverket:diva-8189OAI: oai:DiVA.org:naturvardsverket-8189DiVA, id: diva2:1342717
2019-08-142019-08-142019-08-20Bibliographically approved