Två mål är nära att nås, medan övriga inte bedöms nås till 2020. Utmaningar kring biologisk mångfald, osäkerhet kring kemikalier, klimatförändringar och övergödningbehöver mötas än mer effektivt. Många viktiga insatser görs för miljön.
I 2018 års regionala uppföljning av miljökvalitetsmålen i Gotlands län bedöms att två av målen är nära att nås till år 2020, medan övriga mål inte kommer att nås med befintliga styrmedel och åtgärder. För tre mål går utvecklingen i miljön i positiv riktning, medan tre mål utvecklas negativt. För resterande mål går det inte att se en tydlig riktning.
Gotland har mycket höga natur- och kulturvärden. Alvarmarker med unik flora och medeltida bebyggelse är exempel som innebär att arbete med bevarande och skydd är av yttersta vikt för länet. Natur- och kulturmiljöer är en viktig faktor i det regionala tillväxtarbetet och för besöksnäringen. Avvägningar mellan bevarande och utveckling måste göras.
Grundvattentillgången är sedan länge en fokusfråga för Gotland. De senaste årens torka har inneburit utökade utmaningar. Åtgärder för att behålla vatten på ön under längre tid är viktiga. Återskapandet av nya våtmarker bidrar till grundvattenbildning, minskade fluktuationer och ökad biologisk mångfald. Ett förändrat klimat påverkar många av miljömålen.
Den glesa bebyggelsestrukturen i länet innebär utmaningar för infrastrukturen, till exempel är bilkörandet per person över riksgenomsnittet.
Åtgärder som görs inom klimatområdet bidrar också till andra mål såsom luftmålen, Hav i balans och Grundvatten av god kvalitet.
Ökad storskalighet i jord- och skogsbruk påverkar den biologiska mångfalden negativt, och olika stödformer är viktiga för att motverka detta.
Gotlands långa kuststräcka med höga naturvärden är viktig för friluftsliv och besöksnäring. För att komma till rätta med övergödningsproblematiken behöver förutsättningar ges för lokalt och regionalt arbete.
Trots att undersökningar av olika kemikalier genomförs i länet, så saknas tillräcklig kunskap om kemiska ämnen i miljön och dess påverkan på människa och natur. En ökande kemikalie- och varuproduktion leder till spridning av farliga ämnen.
Många viktiga insatser görs i länet av myndigheter, region, företag, organisationer och allmänhet. Samtidigt behöver takten öka för att vi ska kunna nå miljömålen
Visby, 2018. , p. 58
Miljömål, miljökvalitetsmål, Gotland, Begränsad miljöpåverkan, Frisk luft, Bara naturlig försurning, Giftfri miljö, Skyddande ozonskikt, Säker strålmiljö, Ingen övergödning, Levande sjöar och vattendrag, Grundvatten av god kvalitet, Hav i balans, Myllrande våtmarker, Levande skogar, Ett rikt odlingslandskap, God bebyggd miljö, Ett rikt växt- och djurliv, Generationsmålet