Växtplankton studeras inom miljöövervakningen av sjöar av främst två skäl: 1) Växtplanktonsamhällets mängd och sammansättning avspeglar miljösituationen i den aktuella sjön. 2) En del växtplankton kan själva bli ett direkt problem, t.ex. vid algblomningar eller om problemskapande arter uppträder i dricksvattentäkter. I denna undersökning används växtplankton främst av det första skälet. Här bedöms miljösituationen med hjälp av växtplankton i de undersökta sjöarna.
Växtplanktonsamhället kan variera påtagligt mellan sjöar. Viktiga faktorer är bl.a. näringstillgång, ljus, temperatur, humushalt, pH och det övriga ekosystemets sammansättning, t.ex. artsammansättning och biomassa av fisk, djurplankton och undervattensvegetation. När någon av ovanstående faktorer förändras kan det snabbt ske förändringar i växtplanktonsamhället och eftersom växtplankton är kortlivade organismer kan förändringarna ske snabbt.
Olika växtplanktonarter har således olika krav på omvärldsförhållanden och genom att studera växtplanktonsamhällets mängd, artsammansättning och förekomst av indikatorarter kan man bl.a. få information om sjöars näringssituation och surhet.
Denna undersökning har beställts av Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Avsikten är att klassificera sjöarnas status vad gäller näring och surhet. Provtagningen och analysen utformades med syfte att statusklassificera sjöarna enligt gällande bedömningsgrunder (Naturvårdsverket 2007). I samband med provtagningen samlades även vattenprov in för vissa kemiska analyser. Vi presenterar här resultaten från undersökningen och statusklassificeringen.