Närsalter i små kustmynnande vattendrag "Bohusbäckar" är ett delprogram i Läns- styrelsen i Västra Götalands läns regionala miljöövervakningsprogram som, pågått sedan 1988. Denna utvärdering av resultaten till och med år 2014 visar bl.a. att:
Fosforhalterna har minskat signifikant i nästan alla vattendrag under hela provtagningsperioden.
En analys av tre nioårsperioder visar att minskningen av fosfor var större i början av mätperioden och i södra Bohuslän har halterna och transporterna vänt uppåt i några avrinningsområden, tydligast för transporterna där ökad nederbörd troligtvis är orsaken. Kvävet har ökat i de flesta vattendragen från mätningarnas början till 2005. Ökningen märks för både transporter och halter men det är fler vattendrag som visar på signifikant ökande halter.
Främst i norra Bohuslän ökade kvävet i början av mätperioden men har därefter minskat från perioden 1997-2005 till 2006-2014. I södra delen av området är den senare utvecklingen mer blandad. För de vattendrag som mynnar i fjordarna kring Orust och Tjörn, 8-fjordarom- rådet, har en fördjupad utvärdering av resultaten genomförts som bl.a. visar på:
Extremt höga halter av fosfor (400 μ/l till 1000 μ/l) har förekommit re- gelbundet i drygt hälften av vattendragen men uppträder inte längre sedan sju år tillbaka. Denna förändring kan delvis förklara de minskande tren- derna för fosfor.
Kvävehalterna ökar och trendanalyser per säsong antyder att det framför allt är under sommaren som halterna ökar.
Extremt höga kvävehalter på över 5000 μ/l började uppträda först 1998 och har därefter fortsatt så några gånger varje år, framförallt under sommar och höst). Främst förekommer de i Vallby å, Kungälvs kommun, men även i Gunnebybäcken på Tjörn. Enstaka tillfällen har förekommit även i Holma å, Uddevalla kommun, och Säby å på Orust.
Fosfor- och kvävehalterna varierar med säsongerna och är som högst på sommaren. Detta resultat tyder på att punktkällor, tex enskilda avlopp, har stor betydelse för halterna sommartid.
Totalfosforhalterna har generellt minskat mindre på sommaren än på hös- ten och vintern. På sommaren uppvisar kvävehalterna signifikant ökande trender i nära en tredjedel av de undersökta vattendragen. Resultaten i denna rapport redovisas samlat för hela kuststräckan och för 8-fjordar- området, men även varje vattendrags resultat redovisas med de lokala förutsätt-ningar som finns beträffande trender, markanvändning och källfördelning. I det kommande åtgärdsarbetet kan därför denna utvärdering vara ett viktigt underlag på såväl lokal, regional som nationell nivå.
2017. , p. 122