Program för bevarande av det gotländska odlingslandskapets natur- och kulturvärden: Bevarandeprogram och åtgärdsprogram
1993 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]
Kulturlandskapet förändras ständigt i takt med att villkoren för jordbruket förändras. Det blir alltmer angeläget att uppmärksamma och vidmakthålla de natur- och kulturvärden som finns kvari jordbrukslandskapet.
Liksom i landets övriga län har nu ett program för bevarandet av kulturlandskapet utarbetats för Gotlands län. Syftet med bevarandeprogrammet är att redogöra för de höga och mångskiftande natur- och kulturvärden som är knutna till kulturlandskapet. I ett riksperspektiv har hela det gotländska kulutulandskapet höga värden. I bevarandeprogrammet har områden med särsklit höga natur- och kulturvärden avgränsats och beskrivits.
Höga natur- och kulturvärden finns således även utanför de särsklit värdefulla områdena. Det har stir betydelse att hänsyn tas och att insatser utförs för att bevara även dessa värden.
Till bevarandeprogrammet finns ett åtgärdsprogram kopplat. Detta redogör för de åtgärder som bör vidtas under den närmaste treårsperioden.
Arbetet med och utformningen av bevarande- och åtgärdsprogramme har så långt möjligt följt de allmänna råd och underrättelser som utfärdats av naturvårdsverket och riksantikvarieämbetet.
Bevarande- och åtgärdsprogrammen har utarbetats vid länsstyrelsens natur- och kulturmiljöenheter och har remissbehandlats under sommaren och hösten 1992. Bevarandeprogrammet med tillhörande åtgärdsprogram har redovisats inför länsstyrelsens styrelse, som den 22 mars 1993 har beslutat att programmen skall ligga till grund för det fortsatta arbetet med landskapsvården.
Place, publisher, year, edition, pages
Visby: Länsstyrelsen , 1993. , p. 248
Keywords [sv]
kulturlandskap, jordbruk, naturvärden, kulturvärden, Gotland, bevarandeprogram, landskapsvård
National Category
Environmental Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:naturvardsverket:diva-7893OAI: oai:DiVA.org:naturvardsverket-7893DiVA, id: diva2:1261599
2018-11-082018-11-082018-11-16Bibliographically approved