BAKGRUND
Målsättningen för Sveriges miljöpolitik är att vi ska kunna lämna över ett samhälle till nästa generation där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser. Detta övergripande mål är det så kallade generationsmålet. Grunden för miljöarbetet är våra miljökvalitetsmål som beslutades av riksdagen år 1999.
MILJÖMÅLSTRUKTUREN
Riksdagen har antagit 16 miljökvalitetsmål och ett övergripande generationsmål. Miljökvalitetsmålen beskriver den kvalitet och det tillstånd för Sveriges miljö-, natur- och kulturresurser som är ekologiskt hållbara på lång sikt. Målen ska nås inom en generation, det vill säga till 2020 (Begränsad klimatpåverkan till 2050). Miljökvalitetsmålen syftar till att: • främja människors hälsa • värna den biologiska mångfalden och naturmiljön • ta till vara kulturmiljön och de kulturhistoriska värdena • bevara ekosystemens långsiktiga produktionsförmåga • trygga en god hushållning med naturresursernaLänsstyrelsen har fastställt Regionala miljömål för perioden 2013-2020. För Kronobergs län finns där med 45 regionala mål som har beslutats för att komplettera Generationsmålet, Miljökvalitets- målen och Etappmålen. Samtliga aktuella mål finns samlade i dokumentet Regionala mål i Kronobergs län 2013-2020. Dokumentet finns på Länsstyrelsens hemsida, www.lansstyrelsen.se/kronoberg.
ÅTGÄRDSPROGRAM
Miljöarbetet pågår ständigt i många verksamheter med sikte på miljömålen. Sammantaget visar de bedömningar som görs varje år, att även om arbetet går framåt, krävs det kraftfulla insatser om vi ska kunna nå miljökvalitetsmålen till år 2020. Takten i åtgärdsarbetet måste helt enkelt öka. För att skynda på arbetet har regering och riksdag beslutat att länsstyrelserna ska arbeta mer aktivt för att nå målen på regional och lokal nivå. Ett sätt att göra detta är att ta fram åtgärdsprogram för varje län i bred samverkan med berörda aktörer.
SYFTE
Åtgärdsprogrammet är en del av det miljöarbete som pågår ständigt i många verksamheter i länet. Både offentlig sektor och näringslivet jobbar med egna internsatta miljömål och många har även lyckats att påbörja arbetet med de tidigare beslutade åtgärderna. De åtgärder som finns i tidigare beslutat åtgärdsprogram 2014-2020 syftar på att öka möjligheten att nå de nationella och regionala miljömålen. Men för att nå generationsmålet krävs det dock bredare syn på vår miljöpåverkan, där vi tar hänsyn till vårt beteende och miljöproblem som förekommer utanför Sveriges gränser men ändå är orsakade av oss. Vår konsumtion är ett sådant område. Den ger upphov till miljöföroreningar och förstörelse, inte bara i vårt eget län utan också ofta i största grad där våra varor är producerade. För att omfatta även generationsmålet i åtgärdsarbetet har Länsstyrelsen antagit utmaningen att utveckla ett kompletterande tema till åtgärdsprogrammet, tema Hållbar konsumtion.