Länsstyrelsen i Uppsala län driver på uppdrag av Naturvårdsverket uppföljning av mossor inom biogeografisk uppföljning- den nationella övervakningen av arter och naturtyper inom EU:s art- och habitatdirektiv. Henrik Weibull, Naturcentrum AB och Mikael Hagström återinventerade under sommaren och hösten 2016 lokaler för och gjorde extra eftersök av fyra mossarter som underlag för biogeografisk uppföljning; tajgakrokmossa Hamatocaulis lapponicus EN, långskaftad svanmossa Meesia longiseta NT, platt spretmossa Herzogiella turfacea och trubbklockmossa Encalypta mutica NT
Arterna eftersöktes i avgränsade områden på mellan 0,25 och ca 5 ha. En annan del i uppdraget var att mer fritt söka efter tajgakrokmossa på ytterligare potentiella lokaler. Trubbklockmossa skulle eftersökas i 100 provytor om 1 ha på Ölands Alvar. Arbetet fick dock avbrytas på grund av torka, men en metod förinventering av arten togs fram.
Tajgakrokmossa har bara en känd livskraftig lokal; ett myrkomplex i Norrbottens län. Arten eftersöktes i Dalarna där den är tidigare känd, men återfanns endast med enstaka skott. Trubbklockmossanåterfanns på 8 av 10 lokaler, men i små populationer. Endast en lokal hade en betryggande population. För platt spretmossa ser situationen bättre ut. Arten återfanns och var spridd. Även för långskaftad svanmossa ser situationen bra ut i fjällen, medan den ser ut att minska nedanför fjällkedjan. Där är största hotet igenväxning av myrar och brist på hävd.