Denna rapport är resultat av en översiktlig naturvårdsinventering av myrar som pågått 1981–1985. Rapporten har utarbetats för att i första hand tjäna som underlag i ärenden som rör våtmarkernas utnyttjande exv. skogsdikning och torvtäkt. Inventering har också syftat till att ge ökade kunskaper om länets natur som underlag för naturvårdsplanering och annan fysisk planering.
Inventering omfattar samtliga myrar större än 50 ha samt ett urval mindre, huvudsakligen naturvårdsintressanta myrar.
Stommen i inventeringen utgör flygbilstolkning som gett information om bl. a myrtyp, hydrologi och påverkan (skador). Denna information har kompletterats med fältkontroller och riktade inventeringar av flora och fågelfauna.
Sammanlagt har information om geologi, hydrologi, flora och/eller fauna sammanställas för ca 860 myrar. Huvudelen av rapporten omfattar beskrivning av de 343 områden (362 myrar), som bedömts hysa särskilda naturvärden.
Flera beskrivna lokaler har i några fall knutits samman till s k storområden.
Här föreligger framträdande naturvärden och särskilt stort intresse av att bibehålla ett större område hydrologisk intakt och så fritt från störningar som möjligt. Hit hört t.ex. extremrikkärren söder om Trösken och Gebbarområdet.
De beskrivna områdena har klassts i en tregradig skala där klass 1 utgör den högsta skyddsklassen.