Underlagsmaterial
Underlaget till kartorna och vittringsberäkningarna i denna rapport är ett omfattande analysmaterial från länsstyrelsen och Terra Minings kartering av Gävleborgs län, bestående av 4109 prover tagna i moränmark från hela länet och ståndortskarteringens material från 128 provpunkter i skogsmark. Länsstyrelsens och Terra Minings analysresultat indelades i tre geokemiklasser för Ca, K resp. Mg. Denna indelning utgjorde underlag för indelning av moränmarken i geokemiområden.
Ståndortskateringens analysresultat användes till vittringsberäkningar för dessa avgränsade geokemiområden.
Vittringsberäkning
Vittringsberäkning utfördes för varje avgränsat geokemiområde med hjälp av en vittringsfunktion innehållande temperatur, latitud och elementhalt. Ett max- och minvärde beräknades för resp, geokemiklass.
En jämförelse gjordes med en vittringsstudie över skogsmark för hela Sverige, där samma vittringsfunktion användes som i denna rapport. Den framräknade K- och Mg- vittringen i studien över hela Sverige. K-vittringen i denna rapport var mindre än motsvarande vittring i studien för hela Sverige. Resultatet från vittringsberäkningarna jämfördes med en catchment studie i mellersta Hälsingland där framräknad vittring av K och Mg sammanföll med denna rapports värden. Ca- vittringen var drygt dubbelt så hög som värdet för denna rapport. Ca- vittringsberäkningarna i denna rapport jämfördes också med en Sr-isotop studie från samma område i mellersta Hälsingland. Ca- vittringen i denna rapport var 60-70% av Ca- vittringen i Sr- isotop studien. En med matematisk simulering framräknad sammanlagd vittring av Na, Mg, Ca och K jämfördes med denna rapports sammanlagda vittring av Mg, Ca och k och en framräknad vittring av Na. Vittringsvärdena sammanföll väl mellan de två studierna.
Kartor
Sammanlagt tretton kartor togs fram över Gävleborgs län. En höjdkarta med 100 meters intervall, en texturkarta (jordartskarta) med fyra texturklasser, tre berggrundskartor utvisande Mg-, Ca-och K-rik respektive fattig berggrund, tre geokemikartor över Ca, K och Mg, vardera indelad i tre geokemiklasser, två kombinerade textur och geokemikartor över Ca och Mg med vardera tre texturer och tre geokemiklasser samt tre vittringskartor över Mg, Ca och K med vardera fem vittringsklasser.
Gävle: Länsstyrelsen , 1992. , p. 75