Enligt EU ska alla medlemsländer ha en nationell avfallsplan och ett avfallsförebyggande program. Denna utvärdering visar att även om berörda aktörer genomfört de flesta åtgärder som anges i planen och programmet så är det främst medelstora och mindre kommuner som använder dokumenten. Övriga aktörer har andra drivkrafter för sitt avfallsförebyggande arbete.
De flesta vi tillfrågat tycker att det är rätt avfallsområden och åtgärder som planen och programmet tar upp. Flera av de kommuner vi talat med vill se fler konkreta exempel på avfallsförebyggande metoder medan företagen är mer intresserade av vad som ska uppnås. Flera är eniga om att dokumenten såväl som åtgärdsförslagen är för omfattande. Vissa upplever också terminologin som något föråldrad. I framtiden vill intervjupersonerna helst se ett dokument, istället för två, och som är kortare och mer strategiskt.
Utvärderingen drar slutsatsen att styrningen av avfallshanteringen kan bli mer effektiv genom en avfallsförebyggande strategi med samma prioriterade områden men med mindre fokus på åtgärder. Vidare bör strategin följas upp i större utsträckning än vad som varit fallet med planen och programmet. Strategins genomslagskraft kommer förmodligen öka om Naturvårdsverket har en kontinuerlig dialog med samtliga aktörer. Dialogen bör anpassas beroende på vem Naturvårdsverket vänder sig till.