Grundvattennivåövervakningen i Sverige bedrivs både nationellt, regionalt och lokalt. Den nationella miljöövervakningen av grundvattennivåer ansvarar SGU för och på regional nivå bedrivs den i form av två gemensamma delprogram, "Grundvattennivåer i Norrland" och "Grundvattennivåer i områden med risk för överuttag". På lokal nivå finns nivåövervakning t.ex. vid kommunala dricksvattentäkter. En mer samordnad grundvattennivåövervakning efterfrågas för att få en mer effektiv övervakning och kunna leva upp till olika krav som ställs i samhället.
Utvärderingen av det gemensamma delprogrammet "Grundvattennivåer i områden med risk för överuttag" som rapporterades 2015 utmynnade i ett antal sammanfattande slutsatser och förslag. Bland annat konstaterades att möjligheter att slå samman de två gemensamma delprogrammen för grundvattennivåövervakning bör utvärderas separat i en sammantagen utvärdering av både den nationella nivåövervakningen och dessa två delprogram. I en sådan utvärdering bör också ingå en studie av möjligheter att använda nivådata från olika typer av egenkontroll.
Denna rapport är en fortsättning på utvärderingen av det gemensamma delprogrammet "Grundvattennivåer i områden med risk för överuttag". I den här rapporten redovisas en utvärdering av både de gemensamma delprogrammen "Grundvattennivåer i områden med risk för överuttag" och "Grundvattennivåer i Norrland" tillsammans med den nationella nivåövervakningen, SGUs Grundvattennät. Avsnittet "Krav och behov angående nivåövervakning" har hämtats från Lundmark (2016). Arbetet har utförts av SGU på uppdrag av Länsstyrelsen Jämtlands län. Länsstyrelserna i Jämtlands och Skåne län har inom ramen för deras projektledarskap för de gemensamma delprogrammen varit delaktiga i utvärderingen och samrådan har skett kontinuerligt med SGU under arbetets gång.
Sammanfattande förslag inför framtida övervakning av grundvattennivåer
- Nya stationer bör etableras i delar av landet där övervakning saknas.
- Nya stationer bör etableras för att uppfylla behoven inom vattenförvaltningen. Detta förutsätter en väl genomförd kartläggning, riskbedömning och att grupperingen av vattenförekomster ses över för att identifiera behovet av övervakning.
- Nya stationer bör etableras för övervakning av berggrundens grundvatten, särskilt i kustnära områden.
- Nya stationer bör etableras i områden med grundvattenberoende ekosystem.
- Miljökvalitetsmålet Grundvatten av god kvalitet bör i ökad omfattning beaktas vid etablering av nya stationer.
- Övervakning med både automatisk mätning och dataöverföring inom den nationella nivåövervakningen fungerar väl och denna teknik bör prioriteras vid etablering av nya stationer.
- Regional nivåövervakning bör om möjligt utföras med automatisk överföring av data vilket kan ske i samverkan med SGU för att möjliggöra tillgång till data i realtid.
- Problemet med att hitta lämpliga platser för mätningar kvarstår och SGU bör samverka med länen för att finna lämpliga mätplatser.
- Möjligheter till gemensam upphandling mellan länen och SGU bör prövas.
- Användningen, dvs. både begränsningar och möjligheter, med användningen av SMHIs modell S-Hype bör kommuniceras och eventuellt utvärderas.
- Möjligheter att presentera och utvärdera data bör finnas på SGUs webbplats.
- Dataflöde från kommunal vattenförsörjning och andra verksamhetsutövare behöver utvecklas.
- Övervakningen bör i ökad omfattning anpassas till att följa klimatförändringar.
- De två gemensamma delprogrammen "Grundvattennivåer i områden med risk för överuttag" och "Grundvattennivåer i Norrland" föreslås gå samman och utforma ett enda gemensamt delprogram för regional övervakning av grundvattennivåer.
2016. , p. 27