I den här rapporten redovisas och utvärderas resultaten från 16 sjöar som nätprovfiskades av Länsstyrelsen i Jönköpings län sommaren 2020. Syftet med provfiskena har i de flesta fall varit kalkeffektuppföljning. Syftet kan också vara uppföljning av biologisk återställning i form av mörtutsättningar i sjöar som varit så försurade att mörtbestånden slagits ut eller kraftigt försvagats. Syftet med provfisket i Sötåsasjön var att följa upp fisksamhället inom Natura 2000 området. Provfisket i Landsjön utfördes i samverkan med fiskevårdsområdesföreningen och Jönköpings kommun och var en del av provfiskeprogrammet ”fisk i väderfulla vatten” och syftade både till att följa upp fisksamhällets status och bidra till underlag för fiskevårdsområdesföreningens förvaltning. Resultat från provfiskena ligger även till grund för bedömning av ekologisk status inom vattenförvaltningen och kan också ligga till grund för fiskerättsägarnas fortsatta arbete med fiskevården.
Provfisket har i 13 av sjöarna finansierats via kalkeffektuppföljningen. Provfisket i Landsjön finansierades av Landsjöns fvof, Jönköpings kommun och Länsstyrelsen. Provfisket i Sötåsasjön har finansierats av Länsstyrelsen (medel för skyddade områden) samt Aneby och Tranås kommun. Standardiserad metodik för provfiske med översiktsnät användes i 12 av sjöarna (SIS, 2015). Övriga 4 sjöar har provfiskats genom ett så kallat inventeringsfiske, med begränsad nätansträngning.
I Tabell 1 framgår provfiskade sjöar och fångade arter. I tabellen framgår även bedömning av försurningsgrad respektive ekologisk status med avseende på fisk.
I rapporten ges en kort beskrivning av sjöarna. Dessutom redovisas när respektive prov[1]fiske genomfördes, hur vädret var vid provfisketillfället och hur många nät som användes. Tillgängliga vattenkemidata presenteras. Provfiskeresultat med jämförelser mot regionala jämförvärden och tidigare provfisken redovisas per sjö. Dessutom presenteras bedömningar av ekologisk status med avseende på fisk, försurningsgrad och om fiskbeståndet var dominerat av rovfisk eller karpfisk.
Sju av de provfiskade sjöarna som redovisas i den här rapporten ingår i Nissans huvudavrinningsområde, sex sjöar ingår i Lagans huvudavrinningsområde, två i Motala ströms huvudavrinningsområde och en i Göta älvs huvudavrinningsområde.
Försurningsbedömningen av de provfiskade sjöarna visade att elva uppnår klass 1, det vill säga fiskbestånden uppvisar inte några störningar som kan relateras till försurningspåverkan (Tabell 2). I fyra sjöar uppvisade fiskbestånden reproduktionsstörningar (klass 2). I en sjö fångades ingen mört varför försurningsgraden bedöms tillhöra klass 4.
Vid bedömningen av ekologisk status med avseende på fisk uppvisade en sjö hög status, sju sjöar god status, sex sjöar måttlig status och två sjöar otillfredsställande status.
Länsstyrelsen i Jönköpings län , 2023. , p. 190