Våren 1982 fick författaren i uppdrag av länsstyrelsen i Gotlands län att ånyo utföra vissa inventeringar av insektsfaunan på några utvalda lokaler. Detta arbete kunde ses som en direkt fortsättning på det under föregående år inledda inventeringsarbetet, som omfattade fyra olika lokaler (Sörensson 1982). De lokaler som detta år kom att vara föremål för inventerinsarbeten var Träkumlagrustaget nära Visby, Nygårdsmyren vid Kräklingbo, lövskogsområdet strax ost om Sproge och det sk Stångagrustaget vid Stånga. De två sistnämnda kom att behandlas mera översiktligt medan ett intensivt arbete lades ned på de förstnämnda. Undersökningstiden förlades detta år en vecka tidigare än förra året för att i så stor utsträckning som möjligt täcka in den sk vårfaunan, som ofta är av intressant ka aktär. Inventeringsperioden kom att sträcka sig från 4/6 till 25/6 varefter en bearbetning och sammanställning av erhållna data gjordes.
Avsikten med arbetet har varit att genom en vetenskaplig dokumentering av insektsfaunan och dess status i nuläget bredda kunskaperna om respektive områden och därmed underlätta framtida ställningstaganden och bedömningar i naturvårds- och faunavårdsfrågor som berör områdena i fråga.
Under arbetets gång har ett antal personer bidragit med råd och hjälp av olika slag. Jag vill speciellt tacka personalen på naturvårdsenheten på länsstyrelsen i Visby. Vidare Rickard Saranbwski, Gårdstånga och Anders Niltson, Umeå för värdefull bestämningshjälp. Lennart Medquist, Visby har försett mig med många ovärderliga fynduppgifter liksom Bengt Ehnström, Uppsala, Gösta Gillerfars, Varberg, Bengt Andersson, Nybro och Stig Lundberg, Luleå.