Rekommendationer för utsortering av textilier med farliga ämnen ur kretsloppet
Responsible organisation
2016 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]
I textilier som finns på marknaden idag finns en stor mängd kemiska ämnen. För att åstadkomma kretslopp som både är resurseffektiva och så långt som möjligt fria från farliga ämnen behöver risken för att särskilt farliga ämnen och ämnen med andra oönskade egenskaper recirkuleras klargöras.
I den här rapporten har en litteratursammanställning gjorts och utifrån den befintliga informationen presenteras olika förslag till rekommendationer/scenarier för utsortering av textilier. Syftet med projektet var att identifiera om det finns specifika produktgrupper inom textil på marknaden som inte bör materialåtervinnas efter att de har samlats in på grund av att de innehåller farliga ämnen. Projektet syftar även till att ta fram förslag till konkreta rekommendationer för hur de identifierade produktgrupperna ska sorteras. Projektet har även haft en referensgrupp med representanter från branschen som bland annat har kommit med kommentarer på de föreslagna scenarierna.
Kemikalier i textil kan delas in i grupper beroende på vilken funktion ämnena avser att uppfylla. På grundval av hälso- och miljöfarliga egenskaper och potential att föras vidare vid återvinning av textil har ett antal grupper identifierats som särskilt viktiga att beakta, till exempel färgämnen, antibakteriella ämnen och mjukgörare.
I dagsläget finns det inte tillräckligt med information tillgängligt kring innehåll av farliga ämnen i enskilda textilier som når avfallsledet för att det ska gå att göra välgrundade beslut kring vilka textilier som bör sorteras ut på grund av dess innehåll av farliga ämnen. Vissa av ämnena kan också förekomma i ett mycket brett spektra av textilier vilket i princip gör en utsortering omöjlig.
Vid fiberåtervinning vill man ha olika typer av fiber separat sorterade, därför är det önskvärt att sortera utefter fibertyp och möjligtvis sedan efter användningsområde (produkttyp) (Norlin, Re:newcell 2015). Det spelar också in vad den återvunna råvaran ska användas till. Olika användning ställer olika krav på innehållet i materialet. En generell svårighet dock är att alla produkter av samma fiber och för samma användningsområde inte behöver innehålla samma kemikalier.
I rapporten beskrivs fem olika rekommendationer/scenarier för utsortering av textil baserat på olika stort fokus på giftfrihet respektive resurseffektivitet. Samtliga förslag baseras på att det är produktgrupper som kan antas innehålla farliga ämnen som sorteras ut i olika utsträckning. Stort fokus på giftfrihet innebär utsortering av en stor mängd produktgrupper vilket ger en begränsad mängd textil till återvinning och troligtvis utsortering av sådant som ur andra synpunkter skulle ha kunnat återvinnas. Scenarierna baseras till stor del på utsorteringsbehov vid mekanisk återvinning av textil.
Place, publisher, year, edition, pages
2016. , p. 53
Series
SMED Rapport, ISSN 1653-8102 ; 175
Keywords [sv]
Textil, återvinning, farliga ämnen, Giftfri miljö, giftfria och resurssnåla kretslopp
National Category
Environmental Sciences
Research subject
SMED (Svenska MiljöEmissionsData), Waste
Identifiers
URN: urn:nbn:se:naturvardsverket:diva-6800OAI: oai:DiVA.org:naturvardsverket-6800DiVA, id: diva2:1058220
2016-12-202016-12-202016-12-20Bibliographically approved